Dick Worldwide — virální kampaň nebo jen falické vyjádření obsese značkami?

Dick Worldwide — Gucci

Koncem března se na Instagramu objevil zvláštní účet pod jménem Dick Worldwide, jehož obsahem je galerie modelů mužských penisů stylizovaných do výrobků velmi dobře známých luxusních značek. Vidět na něm lze zboží od jmen jako Gucci, Prada, Yves Saint Laurent, Chanel, Luis Vuiton, Burberry, Valentino aj. Ze sportovních třeba Nike v hojném zastoupení, nebo od italsko-korejského brandu Fila.

Autorem či autorkou je pravděpodobně anonymní čínský umělec/umělkyně, nad jehož nebo jejímž skutečným motivem se dá jen polemizovat. Údajně začal(a) s touto tvorbou po obdržení balíku s botami Nike Air Force 1 a má být vyjádřením určité formy fetiše.

Vysvětlení se ale zdá příliš prosté na to, že se autor(ka) zaměřila na luxusní značky ve spojení s penisy (s hanlivějším slovem Dick), přitom popisek instagramového účtu zvolil(a) „We’re all dicks, therefore we exist.“. Otázek se nabízí spousta, jde o virální kampaň, která (jak se třeba později ukáže) má za cíl upozornit na nějaký závažný společenský nebo environmentální problém? Na míru konzumu? Upozorňuje na nezdravou obsesi značkami?

Dick Worldwide — Fila x Fendi
Dick Worldwide — Nike Air Jordan 1
Dick Worldwide — Louis Vuitton
Dick Worldwide — Michael Kors

Podobné počiny se čas od času objevují, např. před lety polský grafický designer Pawel Nolbert vypustil do sneakers světa projekt Sneakercube, v němž přenášel podobu několika známých modelů tenisek do krychlí, avšak Dick Worldwide je nesrovnatelně expresivnější a tajemnější. Dokonce na instagramový profil navazuje web dickworldwide.com s nabídkou (zdá se) reálných produktů za horentní sumy, z nichž některé jsou již vyprodané. V tuto chvíli je v nabídce skejtová deska Dicktus Jordan s potiskem, plakát, černá ledvinka Fanny Dick s vytvarovaným penisem, dámské jednodílné plavky The Bathdick.

Dick Worldwide — Gucci Fanny Dick — černá ledvinka s penisem
Dick Worldwide — Gucci Fanny Dick — černá ledvinka s penisem
Dick Worldwide — Gucci Fanny Dick — černá ledvinka s penisem
Dick Worldwide — Dicktus Jordan 1 — skejtová deska
Dick Worldwide — Marc Jacobs The Bathdick — dámské jednodílné plavky — bílé
Dick Worldwide — Yves Saint Laurent Fashion Fetish No.7 — plakát